[Katalog proizvoda]  [O nama]

13.12.2018.
Važeći obračunski kurs:1€=120,00 DIN, 1$=104,00 DIN 

Zgrada Predsedništva Opštine sa novim sistemom grejanja

25.11.2013.

Preuzeto sa RBT PRESS - Bačka Topola

Novi sistem grejanja na zgradi Predsedništva Opštine Bačka Topola zvanično je juče pušten u rad i on će uz pomoć solarnih kolektora i toplotne pumpe koristiti obnovljive izvore energije, dok će dosadašnji glavni energent tečni gas biti samo alternativa za dogrevanje.

 

Prezentacija kasetni konvektor

Ceo ovaj projekat, koji je rađen u okviru IPA programa u saradnji sa Hrvatskom, ima tri segmenta. Prvi i najvidljiviji je ušteda u grejanju, odnosno hlađenju tokom leta, uz pomoć obnovljivih izvora energije, drugi se odnosi na usavršavanje mladih osoba u toj oblasti, dok je treći segment nabavka termo kamere.

- Nakon treninga i edukacije krenuće kampanja u kojoj će ustanove i fizička lica moći sa se prijavljuju da se termo kamerom, koja je nabavljena letos, snime njihovi objekti da bi se videlo gde zgrade i kuće gube toplotu i šta treba da se učini da bi manje trošili na grejanje. Mislim da ćemo kroz tu kampanju uspeti da podignemo svest građana o tome koliko je sve ovo važno - najavio je menadžer projekta Endre Balaša skrenuvši pažnju da je upravo zgrada Opštine bila najpogodnija za pilot projekat jer su bili potrebni desetogodišnji podaci za održavanje i grejanje, a efekat ulaganja će se sa sigurnošću moći pratiti i u budućnosti.

 

Solarni sistemi, Solarno grejanje, priprema sanitane vode, solarni bojler


Vrednost celokupnog programa u obe zemlje je 190 hiljada evra, a od toga je u Bačkoj Topoli uloženo nešto više od 90 hiljada evra. Planirano je da se projekat u našem gradu završi u februaru naredne godine, a iz Opštine najavljuju nove energetske investicije pošto će ovo iskustvo pomoći u daljem pristupanju evropskim fondovima.

Iako je u pitanju međugranična saradnja, u partnerskom pograničnom gradu Tovarnik u Hrvatskoj nije rađen identičan projekat. Tamo je rešen problem javne rasvete, koja se zbog uštede električne energije gasila od ponoći do pet ujutro. Sada će cela opština biti osvetljena sa vrlo učinkovitom LED rasvetom. Zaštita životne okoline zajednička je osobina ta dva projekta projekata.